• 021.326.80.14 / 15; 0743 519 098
  • Luni - Vineri - 09:00 - 17:00

CATARACTĂ

CATARACTĂ

Ce este cataracta?

Prof. Dr. Călin Tataru, medic primar oftalmolog, Clinica ALCOR

Cataracta este o afecțiune caracterizată prin opacifierea unei părți a ochiului numită cristalin. Cristalinul este o lentilă naturală biconvexă cu rol în focalizarea și proiectarea imaginilor pe retină. Odată cu înaintarea în vârstă cristalinul ,îmbătrânește”, se opacifiază astfel că majoritatea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani prezintă un grad de opacifiere a cristalinului. Evoluția naturală a cataractei este spre agravare până la pierderea totală a vederii.

Nu există tratament care să poată preveni sau opri dezvoltarea cataractei. Cel mai eficient tratament pentru cataractă este cel chirurgical. Operatia constă în îndepărtarea cristalinului opacifiat și înlocuirea sa cu un cristalin artificial. Cea mai avansată metodă de operare a cataractei permite îndepărtarea cristalinului printr-o incizie foarte mică. Această metodă se numește facoemulsionare. Cristalinul artificial rămâne în ochi pe toată durata vieții și permite îmbunătățirea vederii în 95% din cazuri.

Există mai multe cauze care duc la apariția cataractei. Cataracta legată de varstă este, de departe, tipul de cataractă cel mai frecvent întâlnit. Cataracta poate fi prezentă de la naștere și este denumită cataractă congenitală. Ea se datoreaza de cele mai multe ori unei infecții pe care copilul a contactat-o în cursul vieții intrauterine fiind transmisă de la mamă. Infecția mamei în perioada de graviditate cu virusul rubeolei sau cu citomegalovirus duce la aparția cataractei congenitale. Au fost semnalate cazuri de cataractă congenitală la nou născuții din cadrul aceleiași familii. Unele traumatisme oculare duc în timp la dezvoltarea cataractei denumită posttraumatică. Cataracta mai poate apărea în cursul unor boli cronice; (ex. diabet zaharat ), după expunerea îndelungată la radiații (inclusiv cele solare), după șocuri electrice, arsuri.

Tratamentele medicamentoase, în special corticoterapia (administrarea de prednison, dexametazonă, etc) pe termen îndelungat și necontrolat duc la apariția cataractei. Fumatul și consumul abuziv de alcool cresc riscul dezvoltării cataractei. Pacienții cu cataractă se plâng de încețosarea vederii (mai ales în lumină puternică), vedere neclară la citit, (pacientul nu poate distinge literele), sensibilitate la lumină, dificultăți de adaptare. Tulburările de vedere se instalează progresiv în luni sau ani, nu se însoțesc de dureri oculare sau de congestie (roșeață) la nivelul ochilor. Gradul de diminuare a vederii depinde de tipul și densitatea cataractei.

Cataracta poate fi depistată de medic chiar dacă este în faza precoce. Evoluția naturală a cataractei este spre agravare până la pierderea totală a vederii. Nu există tratament care să poată preveni sau opri dezvoltarea cataractei. Tratamentul local pe bază de picături (colir) administrare în sacul conjunctival duc doar la o ameliorare a simptomelor. Cel mai eficient tratament al cataractei este cel chirurgical. Tulburările funcției vizuale reprezintă criteriul principal al deciziei chirurgicale.